Home Uncategorized Festival 4+4 dny v pohybu 2020
Uncategorized

Festival 4+4 dny v pohybu 2020


Jubilejní 25. ročník mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu proběhne od 9. do 17. října 2020 v Praze. Centrem festivalového dění se letos stane secesní budova Nové strašnické školy.

Nová strašnická škola je secesní budova, postavená roku 1909 podle projektu Josefa Domka. Na konci 2. světové války sloužila jako sídlo štábu ozbrojených akcí Pražského povstání. Po válce v ní sídlila speciální škola a základní škola pro žáky s poruchami chování, spojená se střední školou. Od roku 2009 se snaží místní občanské iniciativy opuštěný objekt navrátit k jejímu původnímu vzdělávacímu účelu. Roku 2014 byla budova zařazena mezi kulturní památky.
 
Kurátory hlavního výstavního projektu Místa činu jsou v letošním roce Denisa Václavová, Krištof Kintera a Ondřej Horák. Téma výstavní části Všechno je jinak je odpovědí na společenské, environmentální a ekonomické změny, které prožíváme a na které bychom měli reagovat. Rádi bychom vzali do hry i prostředí, ve kterém se bude festival odehrávat a vytvořili jakousi školu života, kde budou mít diváci možnost se vrátit do školních lavic. Celá budova bude takový velký vzdělávací trenažér. V rámci doprovodného programu budou pořádány tematické procházky, důraz bude kladen také na spolupráci s místními institucemi a strašnickými spolky. Pro školy a dětské návštěvníky připraví platforma Máš umělecké střevo? speciální program. Pro umělecké profesionály bude opět probíhat festivalová škola. 
 
Divadelní program letos zmapuje především českou tvorbu. Výběrem Nové strašnické školy se festival navrací k původnímu konceptu oživení nedivadelních prostorů site-specific projekty.

O festivalu

Festival se koná od roku 1996 s cílem prezentovat současné inovativní divadelní projekty a každoročně zde vystoupí zhruba 20 souborů z celého světa. Specifikum tohoto festivalu spočívá především v oživování netradičních objektů pražské architektury divadlem. Zapojuje umělce tam, kde je nikdo před tím neviděl. Například Karlínská kasárna, Radniční domy nebo Desfourský palác.

Čtyři dny tvoří producenti Denisa Václavová a Markéta Černá, produkční Nikola Böhmová a dramaturg Pavel Štorek.





Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.