Home Uncategorized Barvy přátel
Uncategorized

Barvy přátel


Výstava ve věži Novoměstské radnice je příběhem dvou životních přátel. Představuje návštěvníkům nejen obrazy plné emocí a poznání, ale i dva osobité pohledy na svět. Ak. mal. Vlastimil Elšík a ak. mal. Boris Jirků spolu prožili významný kus života…

Společně studovali na UMPRUM v Uherském Hradišti a na Akademii výtvarných umění v Praze, v hlavním městě také oba žijí a tvoří. Ve volné tvorbě je společným znakem obou autorů specifické zaměření na figurální malbu, i když pojímanou odlišně. Vlastimil Elšík hledá inspiraci v přírodě a v životních příbězích, na vystavených obrazech se zrcadlí vodní hladiny a vytváří abstraktní hru tvarů. Postavy zobrazuje Vlastimil Elšík proporčně věrně, jeho malba plyne v přechodech barevných valérů a linií. U Borise Jirků můžeme naproti tomu vysledovat práci s výraznou obrysovou linkou a perspektivní nadsázku. Motivy jeho obrazů jsou jak snové tak kritické k okolní realitě, s velkým citem dává slovo svému zaujetí barvou. A právě prostřednictvím barvy obrazy Borise Jirků vyjadřují intenzivní emoce a vstupují do kontaktu s divákem.

Oba přátele spojuje ještě jeden výrazný projev jejich lásky k umění. Významnou část své energie věnují mladým adeptům výtvarného umění a snaží se jim předat vše, co během života načerpali. Vlastimil Elšík je zakladatelem studia E. dílna v Praze, kde stále učí. Boris Jirků je profesorem na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

Volná tvorba i výuka jsou součástí dialogu, který spolu Boris Jirků a Vlastimil Elšík celý život tvůrčím způsobem vedou výstava na Novoměstské radnici je jeho pokračováním.





Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.