Home Národní technické muzeum 22.9.2021 – 31.1.2022 – Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš
Národní technické muzeum

22.9.2021 – 31.1.2022 – Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš

Výstava „Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš“, kterou uspořádalo Národní technické muzeum ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Praze vznikla při příležitosti 80. výročí úmrtí Jindřicha Waldese a na základě výzkumu rozsáhlého archivního materiálu. Poprvé prezentuje osobnost Jindřicha Waldese a historii jeho firmy v uceleném obrazu.

Jedná se o výstavu menšího rozsahu nikoli však významu, která je prvním z větších výstupů dlouhodobého projektu Národního technického muzea a Státního oblastního archivu v Praze, na jehož konci je plánováno vydání odborné monografie o osobě Jindřicha Waldese a jeho firmě „Waldes a spol.“ Na třiceti panelech se návštěvníci seznámí s původem rodiny Waldes a životními osudy Jindřicha Waldese zahrnujícími nejen první pracovní zkušenosti, ale i dlouhou podnikatelskou dráhu zakončenou bohužel smutným koncem. Ve světle pozornosti stojí také jeho bohatá sběratelská a mecenášská činnost. Samozřejmě nebylo možné opomenout rozsáhlou kolekci uměleckých děl českých autorů, které Jindřich Waldes za svůj život nashromáždil či „Muzeum knoflíků“, u jehož zrodu stál, nicméně cílem bylo upozornit na jiné méně známé aspekty jeho života.

Jedním z ústředních motivů výstavy je vybudování Waldesova hospodářského koncernu. Historie firmy „Waldes a spol.“ je zachycena na výstavních panelech ve všech přelomových období 20. století, tj. v době založení firmy na sklonku habsburské monarchie, v období první světové války, po vzniku nové Československé republiky, ale i v době okupace a v poválečném vývoji. Celý výzkum, tedy i výstava, je postavena na rozsáhlém archivním studiu velkého množství nezpracovaných archiválií.

22.9.2021 - 31.1.2022 - Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš
22.9.2021 - 31.1.2022 - Jindřich Waldes. Podnikatel, sběratel, mecenáš



Národní technické muzeum

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.