Home Uncategorized Do Olomouckého Muzea umění a Arcidiecézního muzea od října zdarma
Uncategorized

Do Olomouckého Muzea umění a Arcidiecézního muzea od října zdarma


Muzeum umění Olomouc zpřístupní od 1. října 2020 zdarma své stálé expozice v Muzeu moderního umění i v Arcidiecézním muzeu.

Muzeum umění Olomouc se rozhodlo od začátku října zpřístupnit veřejnosti zdarma své stálé expozice. Budete tak moci zavítat bez vstupného do stálých expozic Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea. Muzeum chce tímto krokem své sbírky otevřít co nejširšímu publiku. Zejména v případě Arcidiecézního muzea se jedná o velkorysý krok, protože objekt nesoucí exkluzivní značku European Heritage Label (Označení Evropské dědictví) zahrnuje komplex budov včetně tzv. olomouckého hradu a bývalého kapitulního děkanství se vzácnými exponáty obrazy, plastikami, drahocennými liturgickými předměty i archeologickými nálezy.

Muzeum umění Olomouc chystá i další novinky. Patří mezi ně vybudování bezbariérového vstupu do Muzea moderního umění i dočasné zprovoznění kavárny v budově muzea, která byla uzavřena kvůli rekonstrukci části objektu. Muzeum také hodlá mimořádně otevřít Zdíkův palác až do konce října 2020.

Zřizovatelem Muzea umění je ministerstvo kultury. Muzeum spravuje zhruba přes 91 tisíc sbírkových předmětů z oblasti malířství, sochařství, kresby, volné a užité grafiky, fotografie, užitého umění a dokumentace architektury. Po této stránce je třetí největší institucí svého druhu v České republice. Kromě toho však muzeum spravuje dalších asi 105 tisíc sbírkových předmětů olomouckého arcibiskupství.





Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.