Home Národní muzeum Vánoce U Halánků
Národní muzeum

Vánoce U Halánků

Vydejte se s námi do jižní Afriky po stopách Emila Holuba. Přijďte si se svými blízkými užít adventní odpoledne plné pohody, poznávání a tematického tvoření. Náprstkovo muzeum vás zve na již tradiční kulturní akci Vánoce U Halánků.

Pro dospělé máme připraveny komentované prohlídky aktuálními výstavami Emil Holub a Cesta kolem světa za 80 dní. Nahlédnout budete moci i do Historického interiéru knihovny Vojty Náprstka. Rodiny s dětmi zveme na výtvarnou dílnu, v níž si vyrobí originální vánoční dárky, a na společné čtení mýtů. Pro všechny zvídavé návštěvníky jsme připravili zábavnou bojovku.

Program:

14:00–14:45 h | Komentovaná prohlídka výstavou Cesta kolem světa za 80 dní
Jaké předměty by si Phileas Fogg, hrdina románu Julese Verna, přivezl ze své cesty kolem světa, kdyby na to měl čas? Výstava návštěvníky seznámí s místy, která románový cestovatel navštívil. Představí jejich materiální kulturu, historii ale i současnost, kterou Jules Verne snad již i tušil. Výstavou vás provede její kurátor Jan Šejbl. Maximální kapacita 25 osob. Sraz v uvedený čas před vstupem do výstavy.

 

14:00–15:30 a 16:00–17:30 | Výtvarná dílna
Pro všechny zájemce bude v přednáškovém sále Okénko do světa připravena výtvarná dílna, která se bude skládat ze dvou částí a během níž si vyrobí osobité upomínkové nebo dárkové předměty. Nejprve budeme vyrábět originální zápisníky a skicáře inspirované cestovatelskými deníky Emila Holuba. Ve druhé části se pak inspirujeme africkými šperky a vytvoříme vlastní ozdoby z rokajlových korálků i přírodních materiálů. Po celou dobu konání výtvarné dílny si mohou zájemci vystřihnout a vybarvit obrázky Emila a Rosy Holubových.

 

14:30–15:15 h | Komentovaná prohlídka Historickým interiérem knihovny Vojty Náprstka
Komentované prohlídky historického interiéru knihovny Náprstkova muzea, která v minulosti sloužila také jako společenské centrum. V roce 1865 zde byl například založen první ženský vzdělávací spolek – Americký klub dam. Historickým interiérem vás provede Pavla Hubáčková, kurátorka sbírky Náprstkův inventář. Maximální kapacita 30 osob. Sraz v uvedený čas v průjezdu muzea.

 

15:00–15:45 h | Komentovaná prohlídka výstavou Emil Holub
Jméno Emil Holub zná téměř každý, jedná se o našeho snad nejznámějšího cestovatele. Výstava si neklade za cíl zprostředkování komplexního pohledu na jeho osobnost, ale otevření otázek, směřujících k přítomnosti. Například – jak dnes vnímáme Emila Holuba a aktivity, které jsou s ním spojené? Či jak toto vnímání ovlivňují nejrůznější mýty a legendy? Výstavou vás provede její kurátor Ondřej Crhák. Maximální kapacita 30 osob. Sraz v uvedený čas před výstavou.

 

15:00–15:30 h | Společné čtení: Australské mýty
Austrálci věří, že všechny objekty na zemi, živé i neživé, mají svou duši. Věří mimoto i v existenci dalších nadpřirozených sil, různých duchů nebo duší zemřelých. Vyprávějí si legendy z doby snění, což bylo mytické období, kdy ještě neexistoval rozdíl mezi lidmi a zvířaty, a během něhož vznikl svět v jeho dnešní podobě. Společně si několik těchto mýtů přečteme v naší stálé expozici Kultury Austrálie a Oceánie. Maximální kapacita 25 osob. Sraz v uvedený čas před expozicí.

 

15:30–16:15 h | Přednáška Cesta kolem světa za 299 dní. O cestě Josefa Kořenského kolem světa
Josef Kořenský patří spolu s Emilem Holubem a Enrique Stanko Vrázem k nejznámějším českým cestovatelům 19. století. Podobně jako fiktivní Phileas Fogg, i Josef Kořenský měl své cesty pečlivě naplánované. Právě před 130 lety se se společníkem Karlem Řezníčkem vydal na cestu kolem světa. Ta trvala 299 dní a přinesla mnoho zajímavých poznatků i předmětů do sbírek Náprstkova muzea. Přednáší kurátor Jan Šejbl. Maximální kapacita 30 osob. Sraz v uvedený čas v průjezdu muzea.

 

16:00–16:30 h | Společné čtení: Příběh hedvábí
Výroba hedvábných látek je opředena mnoha legendami. My jsme pro vás vybrali příběhy císařovny Leizu z Číny a byzantského císaře Justiniána. Společně si přečteme komiks o tom, jak objevili hedvábné vlákno a lstí propašovali tajemství hedvábí do Evropy. Ukážeme si bource morušového a jednotlivá stádia jeho životní cyklu. Povíme si také o jeho chovu v Náprstkově muzeu, kterému se věnovala již Josefa Náprstková, manželka zakladatele muzea. Maximální kapacita 20 osob. Sraz v uvedený čas před vstupem do výstavy Cesta kolem světa za 80 dní.

 

14:00–18:00 | Bojovka Po stopách Emila Holuba
Pro všechny zájemce bude po celou dobu programu připravena dobrodružná bojová hra. Úkoly budou rozmístěny ve vnitřních prostorách Náprstkova muzea. Zadání zdarma k vyzvednutí na pokladně. Úspěšní hráči si pak mohou v přednáškovém sále vyzvednout drobnou odměnu.

Rezervace na stránce u vybraných akcí nebo na pokladně muzea (do maximální kapacity).


Vstupné: v ceně běžné vstupenky do muzea

Zdroj příspěvku

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.