Home Národní muzeum Kurzy vaření (nejen) pro začátečníky
Národní muzeum

Kurzy vaření (nejen) pro začátečníky

Každý měsíc vás v Národopisném muzeu čeká odpolední workshop, během kterého se s Alenou A. Gajduškovou budete učit základům tradiční české kuchyně.

Alena Anežka Gajdušková (1971) je zahradní designérka jedlých permakulturních a přírodních zahrad, sběratelka a ctitelka domácích tradic a výrobních postupů našich babiček a prababiček. Znovuobjevitelka starých kulinářských receptů v souladu se zdravou výživou a trvalou udržitelností, lektorka a učitelka. Od roku 2018 je pravidelným hostem pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Je hlavní autorkou knih Encyklopedie soběstačnosti I. a II. a autorkou knih Domácnosti našich babiček I. a II., Pečeme chleba z kvásku, děláme domácí těsta, Uchováváme potraviny bez elektrické energie, spoluautorka knih Staročeský perník a Vánoce a Velikonoce našich babiček. www.pozemskazahrada.cz

Program:

  • 19. 10. 2023 | Omáčky
    Omáčky dříve tvořily stálice české kuchyně, byly chloubou každé hospodyně. Nemuselo se vždy jednat jen o ty složitější – svíčkovou, šípkovou, černou. Okurková, cibulová, houbová či křenová, to všechno jsou jednoduché, chutné omáčky, které se mohou servírovat i bez masa. A právě takové se společně naučíme vařit.
  • 9. 11. 2023 | Jak na buchty a koláče
    Sladké kynuté pečivo je velmi oblíbené, mnohé hospodyňky z něj však mají zbytečné obavy. České koláče jsou unikátem, zasloužený obdiv sklízejí po celém světě. Spolu se naučíme připravovat nejen to nejlepší těsto na koláče a buchty, ale i tradiční náplně.
  • 11. 1. 2024 | Knedlíky
    Bramborové, kynuté houskové, špekové, karlovarské. Bosáky, chlupaté či kypřené. Knedlíky jsou naší oblíbenou přílohou k omáčkám, pečenému masu i dušeným pokrmům. Vyzkoušíte si, jak na chlupaté knedlíky i na špekové, ze staršího pečiva.
  • 15. 2. 2024 | Poctivá polévka
    Polévka je grunt a je lhostejno, zda se jedná o masový vývar, nebo zeleninový krém. Jsou polévky, které se vaří několik hodin i takové, které jsou na stole za deset minut. O těch prvních si povíme, jak je správně připravovat, z těch druhých se některé naučíme vařit, nebudou chybět ani oblíbené zeleninové krémy.
  • 21. 3. 2024 | Velikonoční mazanec
    Na sváteční stůl patří sváteční pečivo! O Velikonocích je to mazanec, který po dlouhém půstu chutnal obzvlášť skvěle. Společně se naučíme péct chutný mazanec, který zůstane dlouho vláčný.
  • 25. 4. 2024 | Slané bílé pečivo
    Rohlíky, housky, bagety či toastový chléb. Oblíbené druhy pečiva, které si lze snadno, a mnohem chutnější, než z obchodu, upéct doma. Po tomto workshopu zvládne úplně každý upéct máslové houstičky, rohlíky sypané mákem či rychlé bagety pro sebe i ostatní členy rodiny.

Lekce budou probíhat vždy v čase 17:00–20:00 hod.

Cena kurzu při návštěvě samostatné lekce je 850 Kč, při nákupu celého cyklu 5.100 Kč (šest lekcí).

Kapacita kurzu je omezena na 6 osob, je potřeba se přihlásit.
Přihlášky posílejte na e-mail: katerina.musilkova@nm.cz.

Zdroj příspěvku

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.