Home Národní muzeum Češi v zahraničí: Krajané v USA
Národní muzeum

Češi v zahraničí: Krajané v USA

Napadlo Vás někdy, že nejen v Česku žijí Češi? Přemýšleli jste o tom, že byste si v Americe vystačili se znalostí češtiny a nepotřebovali vůbec mluvit anglicky?

V Chicagu ve státě Illinois je to docela dobře možné. Právě tam žije vůbec největší česká krajanská komunita na světě, působí tu několik folklorních souborů, funguje sokolská jednota Tábor a česká misie. Nesmíme zapomenout ani na českou školu, kde se každou sobotu scházejí děti ze širokého okolí, aby se učily češtinu. A třešničkou na dortu je pravá česká svíčková z české restaurace a pivo Czechvar! Do Chicaga Čechoslováci migrují od poloviny 19. století a dodnes přicházejí noví. Pojďme se společně podívat za Čechy do Chicaga.

Přednáší: Anna Jagošová

Anna Jagošová je kurátorkou sbírek etnografického oddělení Národního muzea a také doktorandkou Ústavu etnologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Společně s etnologií vystudovala český jazyk a literaturu a hospodářské dějiny. Zabývá se tématem interpretace tradičního folkloru v současném světě, ať už je to slovácký verbuňk, lidová píseň a tanec obecně nebo současný dětský folklor. Věnuje se problematice našich krajanů v zahraničí se zaměřením na krajanské spolky a jejich místo v komunitě Čechů za hranicemi vlasti. Pomyslný trojlístek badatelského zájmu doplňuje Sokol – historie a současnost organizace a sokolské hmotné památky (především sokolský kroj).


Vstupné: 50 Kč

Zdroj příspěvku

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.