Home Národní muzeum Cestovatelské středy v Národním muzeu: Vladimír Beneš, Helena Třeštíková, Jitka Vodňanská
Národní muzeum

Cestovatelské středy v Národním muzeu: Vladimír Beneš, Helena Třeštíková, Jitka Vodňanská

Program večera:

  • VLADIMÍR BENEŠ: Čína

neurochirurg

Ve světě uznávaný neurochirurg je vášnivý entomolog.

3–4 měsíce každoročně cestuje. K tomu publikace, granty, přednášky… Proto vždy měsíc věnuje lovu brouků. Nejčastěji lovil v Číně, už 12 ×. V tibetských oblastech Amdo a Kham provincií Yunnan. Navíc Sečuán, Gansu, Chighai a Ujgursko. Exotická Čína byla chaotická a bez řádu. Ale Čína se mění. Z kol jsou auta, parní lokomotivy se mění v rychlovlaky rychlosti 300 km/h, vše sledují kamery. Zbývají hory a hůře přístupná místa…

  • HELENA TŘEŠTÍKOVÁ: Svět dokumentu

režisérka

Oblíbená dokumentaristka točí časosběrnou metodou.

Od začátku se soustředí na časosběrné natáčení, protagonisty točila více let. Časosběrnou metodu nazývá „sázkou na nejistotu“ a sebe označuje za „lokálního kronikáře“. Kromě časosběrných filmů natočila i portrét herečky Lídy Baarové Zkáza krásou a režiséra Miloše Formana Forman versus Forman. Učí na FAMU a je členkou České filmové a televizní akademie, Evropské filmové akademie a Americké filmové akademie. Výsledky fascinují. I její povídání.

  • JITKA VODŇANSKÁ: Barma

psychoterapeutka

Lektorku budhistické meditace vipassana zdobí břitké metafory, vtip, neotřelá rozhodnutí.

Autorka autobiografické knihy Voda, která hoří má život plný mimořádných událostí a nevšedních setkání: ukrajinská babička a romantické dětství v Jižních Čechách, studia a atmosféru 60. let v Praze, originální svět protialkoholní léčby u Apolináře…Seznámí s psychoterapií, ukáže duchovní cestu a každoroční osamocené poutě do asijských klášterů i osudové muže včetně Václava Havla. Svědectví přerůstají osobní rovinu, mají vhled do kultury a historie. Široký okruh přátel profesních, uměleckých, filosofických a disidentských formuje. Vyprávění postřehů je plné vtipných komentářů. Má mimořádnou životní energii a smysl pro humor.

Místo konání večera: Historická budova Národního muzea

Na příjemný večer srdečně zve Ruda Švaříček.


Cestovatelské středy v Národním muzeu pořádá CK Livingstone.

VSTUPNÉ A REZERVACE:

  • 200 Kč

Vstupenky lze koupit online předprodejním terminálem SMS ticket. Prodej online končí v den přednášky v 16.00 hodin. Pokud budou vstupenky na SMS ticket vyprodány, lze je ještě zakoupit na pokladně Nové budovy Národního muzea.

Vstupenky se prodávají na pokladně Nové budovy Národního muzea v den akce od 10:00 do 19:00 hodin. Rezervovat telefonicky či osobně lze jen na pokladně Nové budovy Národního muzea: tel. — , od 10.00 do 18.00 hod. Rezervované vstupenky je nutno vyzvednout hodinu před pořadem do 18.00 hod.

Online prodej vstupenek na stránkách programu jednotlivých večerů, nebo na portálu SMS ticket.

Zdroj příspěvku

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.