Home Uncategorized Roman Vondrouš: Fragmenty metropole
Uncategorized

Roman Vondrouš: Fragmenty metropole


Už od prvního dne vyhlášení nouzového stavu se začal autor věnovat dokumentování této neobvyklé situace, která zasáhla i Českou republiku. Výstava v galerii Czech Photo Centre bude probíhat podle nařízení vlády a aktuálního vývoje pandemie koronaviru. Vernisáž výstavy a představení snímků budou online v pondělí 18. ledna 2021.

Výstava navazuje na soubor Fragmenty metropole, který byl v roce 2010 oceněn stipendiem pražského primátora v soutěži Czech Press Photo. Vondrouš se svým výjimečným citem pro barvu hledá ve vylidněné Praze detaily a neobvyklé situace.

V březnu 2020 pandemie koronaviru dorazila do České republiky a vláda přistoupila k vyhlášení nouzového stavu. Ulice většiny měst se vyprázdnily a to byla příležitost pro fotografy k zachycení záběrů všeobecně tíživé atmosféry. Nejdřív fotografoval hlavně v centru Prahy, ale po několika dnech přišla myšlenka, že by mohl navázat na fotografický cyklus Fragmenty metropole, který vznikal kolem roku 2010 především na pražských sídlištích. Nejvděčnější náměty paradoxně vznikly na tradičních místech v Praze. Karlův most, Hradčanské náměstí a vlastně celá stará Praha jsou pro fotografy takříkajíc ikonickými místy.

Druhá část výstavy se bude věnovat portrétům cestujících ve vagonech metra ve stanici Vyšehrad. Fotograf využil paprsky zapadajícího slunce, které v podvečer na několik málo okamžiků proudí do vestibulu stanice. Kombinace světla s výrazy cestujících v rouškách nebo v respirátorech vytvořily zajímavý soubor.

Roman Vondrouš se narodil v roce 1975 v Pardubicích, absolvoval magisterský program Institutu tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. Nyní na stejné univerzitě pokračuje jako doktorand. Pracuje již řadu let jako fotoreportér České tiskové kanceláře. Je laureátem první ceny v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo 2013 v kategorii Sport a několikanásobným držitelem ocenění v národní soutěži Czech Press Photo včetně titulu Fotografie roku.

Výstava bude otevřena dle nařízení vlády. Oficiálně se „otevře“ 18. ledna a potrvá do 28. února. V případě, že bude galerie otevřena, platí následující otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin.

 



Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.