Home Uncategorized Svět knihy Praha 2020knižní veletrh a literární festivalzrušeno
Uncategorized

Svět knihy Praha 2020knižní veletrh a literární festivalzrušeno


Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha připravuje jubilejní ročník. Od 8. do 11. října 2020 opět přivítá příznivce literatury na výstavišti v Holešovicích, kde je už pošestadvacáté seznámí s literární tvorbou řady zemí, nezapomíná ani na české autory.

Čestným hostem veletrhu Svět knihy Praha 2020 bude Polsko.

Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha vstupuje do 26. ročníku. Za hlavní téma si festival letos zvolil Střed/t světa. Zabývat se bude oběma významy, které toto spojení při vyslovení evokuje, tedy „středem“ i „střety“ současného světa. Vybrané téma navíc souzní i s letošním čestným hostem, jímž je Polsko. Na Svět knihy Praha se naši sousedé vracejí po deseti letech díky spolupráci s knižním veletrhem ve Varšavě. K česko-polské spolupráci odkazuje i letošní vizuál.

Zatímco v psané podobě je třeba „střed“ a „střet“ světa jednoznačně rozlišit, ve výslovnosti jsou snadno zaměnitelné. 26. ročník veletrhu Svět knihy Praha využívá této nejednoznačnosti k nastolení celého komplexu témat a souvisejících otázek. „Střet“ v pojmenování hlavního festivalového motta odkazuje k názorovému rozpolcení současné společnosti, kdy často naprosto protichůdné názory rozdělují rodiny i země a vedou ke konfliktům. Organizátory veletrhu například zajímá, do jaké míry je názorové střetávání ovlivněno „online“ propojením světa nebo tendencí považovat za jediný správný „střed“ právě svůj pohled na věc, svou kulturu či svého boha.

O „středu“ se bude v rámci letošního ročníku diskutovat i v geografickém smyslu, a tím se dotknout středoevropské historie i identity. Za střed či srdce Evropy se ostatně označuje řada míst v tomto regionu, jak v Česku a Slovensku, tak v Německu, Rakousku či v Polsku. A právě náš severní soused stojí jako čestný host ve středu zájmu letošního programu.

Polsko vyzdvihl Svět knihy Praha už před deseti lety. Návštěvníci aktuálního ročníku tak mají ideální možnost případně prozkoumat, kam se polská literatura za jednu dekádu posunula. O výběru Polska mezi dalšími zájemci o čestné hostování rozhodlo, že pražští organizátoři navázali úzký partnerský vztah s knižním veletrhem ve Varšavě. Ten bude od 21. do 24. května jako hlavní zemi na oplátku představovat Česko.

O festivalu

Kromě koprodukčních programů ve spolupráci s čestným hostem připravuje společnost Svět knihy pořady v rámci dalších tematických okruhů, jimiž napomáhá aktivnímu zapojení partnerů, nakladatelů a relevantních organizací.

Návštěvnickou atraktivitu zvyšuje i doprovodný literární festival s mimořádným mezinárodním přesahem. Během čtyř dnů se máte možnost seznámit s kompletní českou knižní produkcí, zaměřující se především na beletrii. Každoročně se zde představí na 400 vystavovatelů z více než 30 zemí celého světa.

V rámci rozmanitých diskuzních fór a autorských čtení se budete moci seznámit se spisovateli a odborníky na literaturu, kteří svým vstřícným přístupem přispívají k oblíbenosti Světa knihy. Těšit se můžete i na odborné semináře, konference, setkání s autory, prezentace nakladatelských domů, oceňování tvůrčích počinů i edičních úspěchů. Inspiraci v jednotlivých literárních dílech nacházejí i divadelní tvůrci, kteří na výstavišti prezentují zajímavé ukázky svého umění. Domů si z návštěvy veletrhu odnesete jistě i velké množství propagačních materiálů či samotných knih, které lze často zakoupit s výraznou slevou.





Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.