Home Uncategorized Bonsaje v srdci Evropyvýstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy
Uncategorized

Bonsaje v srdci Evropyvýstava v Botanické zahradě hl. m. Prahy


Bonsaje ze sbírky Botanické zahrady hl. m. Prahy i od dalších soukromých pěstitelů z Německa, Polska, Slovenska a České republiky budou od 2. do 11. října k vidění na unikátní výstavě Bonsaje v srdci Evropy.

Poprvé se přehlídka těch nejlepších exemplářů představí na pozadí podzimně vybarvené Japonské zahrady. Novinkou letošního ročníku je také možnost zakoupení vybraných exponátů po skončení výstavy. Během víkendu 3. a 4. října představí bohatý doprovodný program různé aspekty japonské kultury. K vidění bude vystoupení samuraje, komické divadlo kjógen i tradiční styl japonského bubnování. Chybět nebude čajový obřad, skládání origami ani speciality japonské kuchyně. Zájemci se dozvědí mnohé o tvarování bonsají, zakoupí odbornou literaturu, nástroje, misky i rostliny. Nenechte si ujít svátek japonského umění v Troji.

Jednou z nejoblíbenějších expozic trojské botanické zahrady je Japonská zahrada, která se rozkládá na ploše 0,67 ha. Už od svého zpřístupnění veřejnosti v roce 1997 se zde pravidelně konají výstavy bonsají s mezinárodní účastí. Rostliny si zájemci mohou prohlédnout přímo pod širým nebem na pozadí zeleně keřů a stromů.

 

Akce proběhne pod záštitou japonského velvyslanectví, které v tomto roce slaví 100. výročí diplomatických vztahů s Českou republikou. Výstava včetně doprovodného programu je organizována v úzké spolupráci s Českou bonsajovou asociací a Česko-japonskou společností.

Bonsaje v sobě spojují umění a přírodu. Pečlivě tvarované drobné stromy dokonale sladěné s ozdobnou miskou už po staletí vzbuzují obdiv i úžas. V evropských botanických zahradách je vlastní sbírka bonsají spíše výjimkou. Trojská botanická zahrada v současnosti pečuje o početnou sbírku čítající 40 exemplářů. Jsou mezi nimi i bonsaje oceněné v loňském roce na Bonsai Triennale pořádaném v polských Wojsławicích, například druh Eleagnus pungens zapěstovaný do formy kaskáda. Cenné jsou také rostliny získané v Číně, z nichž některé jsou staré i přes 100 let. 

Výstavu si zájemci mohou přijít podívat od 2. do 11. října denně od 9.00 do 19.00 hodin. Na výstavu platí běžné vstupné do venkovních expozic botanické zahrady.

 
Doprovodný víkendový program potěší nejen milovníky japonské kultury
O víkendu 3. a 4. října si zábavu v trojské botanické zahradě užije celá rodina. V sobotu 3. října mohou návštěvníci obdivovat japonské bojové umění v podání Jakuba Zemana, zažít tradiční čajový obřad a následně se pobavit při vystoupení brněnského Divadla Kjógen. Během nedělního dne si děti i dospělí mohou vyzkoušet skládání origami, tvoření štětců z bambusu a psaní japonské kaligrafie. Odpoledne zazní bubny skupiny Wadaiko yosa-yosa a proběhne ukázka tvarování bonsají v podání Václava Nováka, profesionálního pěstitele bonsají a světově uznávaného demonstrátora. Chuťové buňky po celý víkend potěší nabídka japonských specialit z restaurace Miyabi.

Prodej rostlin i v letošním roce zajišťuje známý bonsajista Petr Herynek, který je od roku 1980 členem Bonsai klubu Praha, kde je současně předsedou. Je autorem několika publikací a stovek článků o bonsajích. Prodejní stánek bude otevřený od 1. do 4. října od 11 do 17 hodin. Výstavu doprovodí také poradenství a prodej masožravých rostlin ve stánku Markéty Aubrechtové, prodej exkluzivních vzrostlých stromů, keřů a makrobonsají firmy Solitera plant a prodej speciálního anorganického bonsajového substrátu vyvinutého v úzké spolupráci s trojskou botanickou zahradou, Václavem Novákem a firmou Forestina.





Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.