Home Národní muzeum Hudební zvěřinec
Národní muzeum

Hudební zvěřinec

Skladatelé a hudebníci si již dávno všimli libozvučných hlasů ptáků, řevu šelem nebo tajuplných signálů hmyzu. Zvířata tak autory přímo inspirovala k napsání mnoha krásných skladeb. Zvíře se stává předmětem hudebního ztvárnění jako konkrétní bytost nebo jako nositel určitých vlastností. Výstava Hudební zvěřinec je určena pro všechny zvídavé děti i hravé dospělé. Společně zde prozkoumáte, která zvířata se ukrývají v hudebních nástrojích, jak ve skutečnosti vypadají a poslechnete si populární písničky, slavné skladby, ale i skutečné zvuky přírody.

Ve výstavě se podíváte do ptačí říše, vodního světa, do lesa i do exotických krajů. K vidění budou nejen ilustrace, noty a hudební nástroje, ale i zvířata. Díky spolupráci s Přírodovědeckým muzeem Národního muzea si zvířata prohlédnete pěkně zblízka.

Dozvíte se, z čeho se dříve nástroje vyráběly, proč se některé části hudebních nástrojů po zvířatech jmenují nebo proč je svým tvarem připomínají. Uvidíte historický serpent, který vypadá jako had, nebo třeba arabský buben, který je pro svůj tvar nazýván sloní nohou. Zjistíte, jak se jmenovala oblíbená kočka Emy Destinnové, nebo to, že Antonín Dvořák byl vášnivý holubář. Nevynecháme ani hmyzí říši, prohlédnete si motýlka houslisty Josefa Suka i sbírku motýlů skladatele Zdeňka Fibicha.

Na výstavě budou i záznamy zvuků zvířat. K poslechu jsme pro vás připravili krásné skladby inspirované zvířaty, jako například Labutí jezero, Karneval zvířat nebo Let čmeláka. Nezapomněli jsme ani na písničky lidové a populární. Budete si tak moci zanotovat například Máme rádi zvířata, Holubí dům, Včelku Máju, Medvědi nevědí a mnoho dalších.

Online vernisáž

Podívejte se na online vernisáž a komentovanou prohlídku výstavy Hudební zvěřinec s jejími autorkami, kterou jsme pro vás natočili.

 

Source link

Author

Výstavy v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.